PROJEKT EDUKACYJNY PIOTRA WĘGRZYNOWSKIEGO 2019r.
‘”CZY KUCHNIA BRYTYJSKA JEST SMACZNA I ZDROWA? KULINARNA PODRÓŻ PO WIELKIEJ BRYTANII”
11 czerwca 2019 r. odbyło się oficjalne zakończenie rocznego projektu edukacyjnego, Piotra Węgrzynowskiego, stypendysty Mazowieckiego Programu Stypendialnego dla Uzdolnionej Młodzieży. Piotr w ramach własnego rozwoju intelektualnego postawił na rozwijanie umiejętności z języka angielskiego. W tym celu podjął dodatkową naukę języka w szkole językowej oraz wyjechał na obóz językowy, gdzie miał możliwość komunikacji w języku angielskim z przedstawicielami innych narodowości. Aby jeszcze bardziej zgłębić temat postanowiliśmy napisać projekt edukacyjny skupiony wokół brytyjskich zwyczajów żywieniowych. Piotr wzorowo wywiązał się ze wszystkich zaplanowanych działań, które polegały między innymi na opracowaniu książki kulinarnej w języku angielskim z brytyjskimi potrawami, opracowaniu ankiety online dla uczniów naszej szkoły na temat brytyjskich zwyczajów żywieniowych i nagraniu filmiku z procesu tworzenia puddingu. Wszystkie elementy wypadły znakomicie a współpraca nauczyciel-uczeń przebiegała bez żadnych komplikacji.
Podczas prezentacji dla społeczności szkolnej, Piotr przedstawił etapy swojej pracy, omówił wyniki ankiety, pokazał i przekazał do przejrzenia napisaną przez siebie książkę, a na koniec pokazu poczęstował babeczkami z przepisu z książki. Piotr zrobił duże wrażenie wśród widzów, zarówno profesjonalizmem prezentacji, swoją elokwencją jak i wyśmienitym deserem.
Zachęcam gorąco do zdobywania jak najlepszych wyników w nauce i ubiegania się o stypendium Mazowieckiego Programu Stypendialnego dla Uzdolnionej Młodzieży.
Renata Nowakowska-Bębenek